Δύο καινούργια ασύρματα GPS για όλα τα ποδήλατα από την Mio

Η γνωστή εταιρεία Mio κυκλοφόρησε δύο καινούργια ασύρματα GPS για όλα ποδήλατα, το Cyclo 100 και τοCyclo 105. Είναι ακριβώς τα ίδια σε διαστάσεις και στις βασικές τους λειτουργίες.

Οι διαφορές τους είναι στην τιμή, με το 100 είναι το πιο φθηνό, χωρίς μετρήσεις για καρδιακούς παλμούς και cadence, ενώ το 105 βγαίνει σε τρεις εκδόσεις:

1. το απλό 105: στη συσκευασία υπάρχει μόνο ο αισθητήρας ταχύτητας
2. το 105Η με την ζώνη για τους καρδιακούς παλμούς
3. και την κορυφαία έκδοση 105ΗC με επιπλέον αισθητήρα για μέτρηση του cadence και ταχύτητα στροφαρίσματος των πεταλιών.

Το 100 έχει γκρι περίγραμμα στην οθόνη, ενώ το 105 μαύρο.

Και τα δύο δίνουν την αίσθηση της στιβαρής κατασκευής από καλής ποιότητας σκληρό πλαστικό με τέσσερα στρογγυλά κουμπιά. Στην πίσω μεριά υπάρχει η θύρα USB για την σύνδεση με τον υπολογιστή, καθώς και για την φόρτιση, ενώ είναι αδιάβροχα με ένδειξη IPX7.

Οι μετρήσεις που έχει το απλό Cyclo 100 είναι: Υψόμετρο + μέγιστο + ελάχιστο, Κατανάλωση Θερμίδες, Ρυθμός κατανάλωσης θερμίδων, Απόσταση, Απόσταση γύρου, Ταχύτητα γύρου, Χρόνος γύρου, Γύροι, Κλίση (slope), Ταχύτητα, Μέση ταχύτητα, Μέγιστη ταχύτητα, Χρόνος

Έχει εφτά εναλλασσόμενες οθόνες, οι τέσσερις από τις οποίες είναι πλήρως ρυθμιζόμενες – πρώτον εάν θα είναι ορατές ή όχι και δεύτερον ποιες ενδείξεις θα εμφανίζουν. Η πέμπτη οθόνη δείχνει την ημερομηνία, την ώρα και την ημέρα.

Η ρύθμιση της ημερομηνίας και ώρας γίνεται αυτόματα μόλις ολοκληρωθεί η λήψη του στίγματος από τους δορυφόρους. Η έκτη απεικονίζει την πορεία όπως σε όλα τα GPS και η τελευταία δίνει πληροφορίες για τους γύρους (laps).

Εξαιρετικά χρήσιμη είναι η δυνατότητα που έχει ο χρήστης να διαμορφώνει όπως θέλει την κάθε μία οθόνη ξεχωριστά.

Αρχικά επιλέγει σε πόσα τμήματα θα χωριστεί η κάθε οθόνη, από δύο έως έξι τμήματα, και έπειτα επιλέγει από τη λίστα την ένδειξη κάθε τμήματος. Ακόμα και σε έξι τμήματα να έχει χωριστεί η οθόνη οι ενδείξεις είναι αρκετά ευδιάκριτες.

Η τοποθέτησή του γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα και μέσα σε λίγα λεπτά από την στιγμή που θα βγει από το κουτί είναι έτοιμο προς χρήση. Έχει μια σχετικά μαλακή, αφρώδη βάση για το τιμόνι που ασφαλίζει με zip-ties.

Υπάρχει η επιλογή της οριζόντιας ή κάθετης τοποθέτησης στο τιμόνι ή στο λαιμό του τιμονιού, εάν είναι παραφορτωμένο το τιμόνι. Έπειτα μέσα από το ‘μενού ρυθμίσεις’ υπάρχει η επιλογή για οριζόντια ή κάθετη απεικόνιση.

Στις ρυθμίσεις έχει προφίλ χρήστη, προφίλ ποδηλάτου και επίπεδο άσκησης. Στον χρήστη έχει πεδία για το όνομα, το φύλο, την ημερομηνία γέννησης, το βάρος και το ύψος.

Στο ποδήλατο έχει για τον τύπο του ποδηλάτου (δρόμου, βουνού, πόλης) και το βάρος του ενώ στο επίπεδο άσκησης έχει πέντε επιλογές, από πολύ χαμηλό έως πολύ υψηλό και ένα πεδίο για τα κιλά του έξτρα βάρους.

Σαν προπονητικό εργαλείο διαθέτει τις εξής επιλογές: Απόσταση / Χρόνος, Απόσταση / Ταχύτητα, Ταχύτητα / Χρόνος, Ρυθμός / Απόσταση. Ο ρυθμός αναφέρεται στο ρυθμό κίνησης, δηλαδή τόση ώρα το χιλιόμετρο.

Τέλος κρατάει στη μνήμη το ιστορικό κάθε καταγραφής, δηλαδή του συνολικού χρόνου, της απόστασης που διανύθηκε, της ταχύτητας, του ρυθμού και των θερμίδων που καταναλώθηκαν.
Τα δεδομένα καταγραφής μπορεί να φτάσουν τα 52.416 σημεία και τις 29 ώρες και 7 λεπτά σε χρόνο.

Η σύνδεση με τον υπολογιστή γίνεται μέσω usb καλωδίου και ο συγχρονισμός γίνεται μέσω της online εφαρμογής Mio Share.

Η αυτονομία του είναι αρκετά καλή, πάνω από 18 ώρες ενώ στην αρχική οθόνη έχει ένδειξη για το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας. Στην συσκευασία περιλαμβάνονται το καλώδιο usb, ο φορτιστής ρεύματος, οι βάσεις, τα zip-ties και το εγχειρίδιο με τις οδηγίες.

Το Cyclo 105 HC έχει όλα τα παραπάνω και επιπλέον καταγραφή καρδιακών παλμών, cadence και μπορεί να λειτουργήσει ως power meter.

Στις εναλλασσόμενες οθόνες έχει μία επιπλέον, την πυξίδα.

Στα προπονητικά προγράμματα έχει ειδοποίηση (alert) όταν η τρέχουσα ένδειξη των καρδιακών παλμών, του cadence, των watt, του χρόνου σε σχέση με την απόσταση και της ταχύτητας σε σχέση με τον ρυθμό έχουν πέσει ή ανέβει πάνω από τα όρια (μέγιστη-ελάχιστη τιμή) που έχει ορίσει ο χρήστης.

Επίσης διαθέτει βαρόμετρο, με ένδειξη θερμοκρασίας.

Οι επιπλέον μετρήσεις από το 100 είναι:

Cadence, Μέσο cadence, Καρδιακοί παλμοί, Καρδιακοί παλμοί %, Μέσοι καρδιακοί παλμοί, Μέγιστοι + Ελάχιστοι Καρδιακοί παλμοί, Δύναμη (watt), Μέσα watt, Μέγιστα watt, Ζώνη watt (6 ζώνες, π.χ. 0-167w Ζώνη 1), Ατμοσφαιρική πίεση, Θερμοκρασία.

Αποτελεί με λίγα λόγια ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για προπόνηση και βελτίωση της απόδοσης.

Ακολουθήστε το ProCycling.gr στο Facebook για την πιο άμεση ενημέρωση σας στην Ελληνική και Παγκόσμια ποδηλασία. Facebook

bikesports.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν:

Τα σχόλια σας

comments

Leave a Comment


7 + 7 =

Email
Print
WP Socializer Aakash Web